Na co je dobré pamatovat při výběru kuchyňského ostrůvku

 

Prostor pro přípravu, servírování a podávání jídel je klenotem každé kuchyně. Nejmodernější byty se vzdávají klasických pracovních desek integrovaných do nábytku ve prospěch ostrůvků. Tímto způsobem získávají řadu požadovaných funkcí, kupř. možnost rozdělení zón v domě či bytě nebo snadnější přístup k připravovaným jídlům, bez povinnosti vstupovat do kuchyně. Při zařizování takového řešení bychom však měli pamatovat na několik věcí, které jsou zásadní pro funkčnost a praktičnost kuchyňského ostrůvku.

Velké rozměry kuchyňského ostrůvku

Než se rozhodneme pro kuchyňský ostrůvek, měli bychom vzít v úvahu fakt, že většinou musí nahradit nejen pracovní desku, ale i stůl. Z tohoto důvodu má obvykle poměrně velké rozměry a zabírá značné množství místa. V menších kuchyních jsou navrženým řešením ostrůvky připomínající bárky nebo podlouhlé konstrukce, které nezaberou příliš cenného místa. Musíme však pamatovat na to, že čím větší ostrůvek, tím více funkcí může plnit, a proto je toto řešení věnováno velkokuchyním. Předpokládá se, že rozměry kuchyně, které jsou vhodné pro práci a dávají možnost postavit ostrůvkovou konstrukci, jsou 2,5 m dlouhé a 1,8 m široké. Stojí za připomenutí, že prostor, který ostrůvek spotřebuje, získá zpět umístěním skříněk, polic a zásuvek, které byly dosud po celé kuchyni roztroušeny.

Displej kuchyňského ostrůvku

Ostrůvek svou velikostí a umístěním v prostoru kuchyně často odvádí pozornost od jiných neméně důležitých aranžérských prvků. Při jeho navrhování musíme dbát na to, zda má vést v našem gastronomickém království, nebo pouze vystavit nádherný kuchyňský nábytek. Pokud má být sama o sobě ozdobou kuchyně, vyplatí se investovat do konstrukce na míru, kde perličkou je pracovní deska na míru individuálním potřebám. V případě tohoto prvku však musíme myslet na to, že je nejdražší, protože musí nejen krásně vypadat, ale také splňovat podmínky, ve kterých se jídla připravují a podávají. Zvláště cenná bude odolnost vůči vysokým teplotám, nečistotám a mechanickému poškození. Pokud má však ostrůvek pouze zdůraznit uspořádání kuchyně, vyplatí se to udělat ve skromném, i když sofistikovaným způsobem. Nejlepším řešením bude začlenit ji do stylu kuchyně tak, aby s ní vytvářela organický celek a nijak výrazně nevyčnívala.

Stravovací zařízení

Aby kuchyňský ostrůvek nebyl pouze náhražkou stolu nebo pracovní desky, stojí za to jej vybavit potřebnými cateringovými zařízeními. V tomto případě musíme pamatovat na vhodné vybavení místa, kde se má stavět. Zvláště důležité zde budou vodovodní potrubí, stejně jako elektroinstalace a plynové instalace. Takto upravený prostor v těsné blízkosti ostrůvku by navíc měl být připraven i pro postavení stavby, např. přes ostrůvek by měl být okap sloužící jako restaurace. Kromě toho se vyplatí postarat se o správné osvětlení přímo nad ostrůvkem, které usnadní jeho používání, ale také nenápadně odhalí atributy, které chceme.